Ieder pad naar succes is anders.

Voor sommige is het een geleidelijke rechte weg omhoog. Anderen komen meer bochten en obstakels op hun route.

Donald Trump werd bijvoorbeeld geboren in een rijke vastgoedfamilie en erfde de zaken van zijn vader toen hij 25 was.

Maar aan de andere kant was J.K. Rowling halverwege haar twintiger jaren een worstelende schrijfster die alleen nog maar aan het dagdromen was over een magische wereld.

Om te bewijzen dat niet elk pad naar succes hetzelfde is, hebben we op een rij gezet wat Trump, Rowling en 15 andere uiterst succesvolle mensen deden op hun 25ste.


1. J.K. Rowling kwam op het idee voor haar Harry Potter-boeken in de trein.

Foto: WikiMedia Commons

Rowling was 25 jaar oud toen ze op het idee kwam voor Harry Potter tijdens een vertraagde treinrit van vier uur in 1990.

Ze begon diezelfde avond nog met het schrijven van haar eerste boek, maar het duurde nog jaren voordat het af was. Ze werkte destijds als secretaresse op het Londense kantoor van Amnesty International, maar werd ontslagen omdat ze te veel aan het dagdromen was over Harry Potter. Dat heeft haar geholpen te focussen op het schrijven.

In die jaren trouwde ze ook, kreeg ze een dochter, scheidde ze, belandde ze in de bijstand en werd een depressie bij haar vastgesteld. In 1995 had ze het boek af en in 1997 werd het gepubliceerd.


2. Donald Trump nam het vastgoedbedrijf van zijn vader over.

Foto: Instagram/RealDonaldTrump

Op zijn 25ste nam de huidige Amerikaanse president Donald Trump de leiding over van het bedrijf van zijn vader, Elizabeth Trump & Son, dat later werd omgedoopt in de Trump Organization. Als snel was hij volop bezig met grote en lucratieve bouwprojecten in Manhattan.


3. Ralph Lauren was verkoopassistent bij Brooks Brothers.

Foto: Wikimedia Commons

De voormalig CEO van Ralph Lauren werd geboren als Ralph Lifshitz in de Bronx in New York, maar veranderde zijn naam toen jij 15 was. Hij ging een zakelijke studie doen aan het Baruch College en diende tot zijn 24ste in het leger. Daarna ging hij aan het werk voor kledingbedrijf Brooks Brothers.

Op zijn 26ste ontwierp Lauren een brede stropdas in Europese stijl, waardoor hij uiteindelijk de kans kreeg bij de luxe warenhuisketen Neiman Marcus. Het jaar erop introduceerde hij het label "Polo".


4. Arianna Huffington reisde voor de BBC muziekfestivals over de hele wereld af samen met haar toenmalige vriend.

Foto: source Slaven Vlasic / Stringer / Getty Images

Voordat ze Arianna Huffington werd was ze Arianna Stassinopolous en op haar 21ste ontmoette ze de beroemde Britse journalist Henry Bernard Levin in een quiz-panel.

De twee kregen een relatie en hij werd haar mentor toen ze het boek "The Female Woman" schreef waarin ze de vrouwenbeweging aanviel. Het boek werd gepubliceerd toen ze 23 was.

De jaren daarna reisde Huffington met Levin muziekfestivals over de hele wereld af, omdat hij daarover schreef voor de BBC. De relatie met Levin ging uiteindelijk uit, omdat hij niet wilde trouwen of kinderen wilde. Huffington verhuisde op haar 30ste naar New York. Dat jaar werd ook haar biografie over Maria Callas gepubliceerd, die ze opdroeg aan Levin.


5. Richard Branson had platenlabel Virgin Records al opgericht.

Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Op zijn 20ste opende Branson al zijn eerste platenzaak, daarna een studio op zijn 22ste en hij lanceerde zijn label op zijn 23ste. Toen hij 30 was, was zijn bedrijf internationaal.

Die beginjaren waren erg moeilijk, vertelde hij tegen Entrepreneur: "Ik herinner het me nog levendig. Het was veel moeilijker om een klein beginnend bedrijfje te hebben dan het nu voor me is met duizenden mensen die voor ons werken en 400 bedrijven. Een bedrijf vanuit niets opbouwen, betekent 24 uur per dag en 7 dagen per week keihard werken, en echtscheidingen. Het is heel moeilijk om je familieleven in stand te houden. Het is keihard werken en er is maar één woord dat er echt toe doet: overleven."

 


6. Jay Z zat al in de rapwereld, maar was nog niet erg bekend.

Foto: Wikimedia Commons

Geboren als Shawn Corey Carter groeide Jay Z op in een achterstandsbuurt in Brooklyn in New York. Hij werd bekend als "Jay Z" toen hij 20 was.

De jaren daarna trad hij met verschillende rappers op, maar hij "bleef relatief anoniem" totdat hij op z'n 27ste met twee vrienden het platenlabel Roc-A-Fella Records oprichtte. Hetzelfde jaar bracht Jay Z zijn eerste album uit, "Reasonable Doubt".

 


7. Hillary Rodham Clinton was net afgestudeerd aan Yale Law School.

Foto: Hillary Clinton. Bron: The William J. Clinton Presidential Library

Toen ze 23 was begon Hillary Rodham Clinton te daten met Bill Clinton, haar studiegenoot aan Yale Law. Ze bleef uiteindelijk een jaar extra aan de universiteit om langer met haar vriendje te kunnen zijn. Ze studeerde af in 1973 net voordat ze 25 werd. Clinton vroeg haar na het afstuderen ten huwelijk, maar ze zei toen nog 'nee'.

In hetzelfde jaar begon Clinton te werken bij het Yale Child Study Center. Haar eerste wetenschappelijke artikel "Children Under the Law" werd eind 1973 gepubliceerd in de Harvard Educational Review toen ze 25 was.

Nadat ze in 1975 naar Arkansas verhuisde, stemde Rodham Clinton uiteindelijk in met een huwelijk met Bill.

Ze werd daarna First Lady van Arkansas, First Lady van de VS, senator, minister van Buitenlandse Zaken en werd als eerste vrouw genomineerd als presidentskandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen door een van de twee grote partijen.


8. Barack Obama deed maatschappelijk werk in Chicago.

Foto: AP Photo/Frank Polich

Voordat hij zijn bachelor haalde aan de Columbia University in 1983, en in 1988 naar Harvard Law ging, verhuisde Barack Obama naar Chicago om maatschappelijk werk te doen.

Toen de aanstaande president 25 was leidde, hij het Developing Communities Project, een religieuze stichting.

Obama vertelde tegen de New Republic dat hij de baan had uitgekozen omdat hij was geïnspireerd door de burgerrechtenbeweging.


9. Apple-oprichter Steve Jobs bracht zijn bedrijf naar de beurs en werd miljonair.

Foto: Justin Sullivan/Getty

Aan het eind van de eerste handelsdag in december 1980 had Apple Computer een marktwaarde van 1,2 miljard dollar en waren de drie oprichters in één klap rijke mannen. Jobs was één die oprichters en was toen 25.

Hij vertelde biograaf Walter Isaacson later dat hij destijds had gezworen dat geld nooit zijn leven zou vernietigen.

 


10. Amazon-oprichter Jeff Bezos had een simpel baantje in de financiële sector.

Foto: Richard Drew/AP

Toen hij 24 was ging de toekomstige CEO en oprichter van Amazon werken voor Bankers Trust, een bedrijf dat destijds revolutionaire software ontwikkelde voor financiële instellingen, staat in het boek "Jeff Bezos: The Founder of Amazon.com" van Ann Byers.

Hoewel hij in eerste instantie een eenvoudig baantje had, was hij twee jaar later al onderdirecteur van het bedrijf.


11. Beyoncé bracht haar tweede solo-album uit.

Foto: Wikimedia Commons

Op haar 25ste was de ster van Destiny's Child al begonnen aan haar solo-carrière, waarmee ze de muziekwereld als een wervelwind veroverde.

Haar eerste stapjes als solo-artiest zette Beyoncé in 2002 in het nummer "03 Bonnie & Clyde" met haar toekomstige echtgenoot Jay Z.

Het jaar erop kwam ze met haar eerste solo-album "Dangerously in Love" en ging ze op wereldtournee.

Precies op haar 25ste verjaardag in 2006 bracht Beyoncé haar tweede solo-album uit: "B'Day".


12. Warren Buffett werkte als investeringsadviseur in Omaha.

Foto: KMTV Omaha/Jeremy Harris Lipschultz/YouTube

Aan het begin van zijn twintiger jaren werkte Buffet als investeringsadviseur voor Buffett-Falk & Co. in Omaha, voordat hij op z'n 26ste naar New York verhuisde om financieel analist te worden. Nog in datzelfde jaar richtte hij zijn in Omaha gevestigde investeringsbedrijf Buffett Partnership, Ltd. op.

New York was gewoon niks voor hem, vertelde Buffett tegen NBC. "Op sommige plekken verlies je heel snel je perspectief. Maar ik denk dat het heel makkelijk is om je perspectief te behouden in een stad als Omaha."

 


13. Het Facebook van Mark Zuckerberg maakte voor het eerst winst en had 300 miljoen gebruikers.

Foto: source Robert Galbraith/Reuters

Zuckerberg had al vijf jaar heel hard gewerkt aan Facebook toen hij 25 werd. In dat jaar - 2009 - boekte het bedrijf voor het eerst winst en doorbrak het de grens van 300 miljoen gebruikers. Hij was destijds erg opgewonden over die mijlpalen, maar zei dat het nog maar het begin was. Hij schreef op Facebook dat "wij denken dat dit nog maar het begin is op weg naar ons doel om iedereen met elkaar te verbinden."

Het jaar daarna werd hij door Time magazine uitgeroepen tot "Person of the Year".

 


14. CEO Elon Musk van Tesla and SpaceX leidde zijn eerste internetbedrijf.

Foto: Chris Pizzello / AP

Voordat hij 25 werd stopte Musk met zijn studie aan Stanford en sloot hij zich aan bij de dot-com hype door het oprichten van internetbedrijf Zip2. Dat maakte zakelijke adresgidsen en kaarten, schreef Ashlee Vance in "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future."

Compaq kocht het bedrijf vier jaar later voor 307 miljoen dollar en Musk gebruikte dat geld om zijn volgende bedrijf op te richten: PayPal.


15. Oprah Winfrey was mede-presentator van een lokale talkshow in Baltimore.

Foto: YouTube/OWN TV

Volgens de  Huffington Post werd Winfrey in op haar 23ste van de dagelijkse nieuwsshow bij WJZ-TV in Baltimore gewipt, in 1977

In 1978 werd de toen 24 jaar oude Winfrey gevraagd mede-presentator te worden van de lokale talkshow "People Are Talking" op datzelfde WJZ. Daar was ze ook presentator van de lokale versie van het spelprogramma "Dialing for Dollars."

Winfrey bleef in Baltimore wonen tot ze tegen de dertig liep. Ze verhuisde  in 1983 naar Chicago om "A.M. Chicago" te gaan presenteren voor WLS-TV.


16. Paus Franciscus studeerde filosofie.

Foto: source REUTERS/Tony Gentile

Als jongeman had de huidige paus een aantal ongebruikelijke baantjes, zo was hij uitsmijter en laboratoriumassistent.

Hij werd novice bij de Gemeenschap van Jezus in 1958. Op zijn 25ste had hij zijn eerste geloften afgelegd als Jezuïet en studeerde hij filosofie aan het seminarie San Miguel in Buenos Aires, schrijft de United States Conference of Catholic Bishops.


17. Marissa Mayer was net begonnen als twintigste werknemer van Google.

Foto: source AP

Op haar 24ste werd Mayer werknemer nummer 20 bij Google, de eerste vrouwelijke techneut bij het bedrijf. Ze bleef 13 jaar bij Google voordat ze daar vertrok om CEO van Yahoo te worden.

Google had niet van die luxe campussen zoals nu, vertelde Mayer in een interview met VMakers, "Tijdens mijn sollicitatiegesprekken in april 1999 was Google een bedrijf van zeven werknemers. Ik werd ondervraagd aan een tafeltennistafel, die ook diende als vergadertafel voor het bedrijf."

Dit is een bijgewerkte versie van een artikel dat oorspronkelijk geschreven is door Jacquelyn Smith, Vivian Giang en Max Nisen.